Hvad er UPF?

Når man snakker om uv badetøj, så ser man ofte angivet en værdi som UPF. Men hvad er UPF?

UPF er en forkortelse for Ultraviolet Protection Factor, og er en målestok for, hvor høj solbeskyttelse, der er i et stykke stof. Du kender sikkert SPF som bruges ved solcreme. Men hvor SPF kun angiver beskyttelsen for UVB-stråler, så viser UPF både beskyttelsen for UVA og UVB stråler.

For at teste tøjet benytter man en standard, der hedder AATCC 183, der foreskriver, hvordan man skal teste UV tøjet. Hvis et stykke tøj har en UPF 30-værdi, så betyder det, at når der er 30 UV-enheder, der rammer tøjet, så er det kun 1, der kommer igennem. Det meste soltøj har en UPF værdi på 50+. Det betyder atlså, at når der er 50 UV enheder, der rammer tøjet, så kommer der kun 1 enhed igennem. Hvis man skal lave det om til procent, så betyder det, at kun 2% af solens UVA og UVB stråler kommer igennem tøjet.

I modsætning til hvad man skulle tro, så er der ikke en ligefrem sammenhæng mellem, hvor meget man kan se igennem tøj – og hvor megen UV stråling, der passerer tøjet. Så du kan altså ikke bare holde tøjet op og sige “jeg kan næsten ikke se igennem det her tøj – altså beskytter det mega-godt”.

Du finder ikke noget soltøj, der har en højere UPF værdi end 50 (omend man dog normalt skriver 50+ for at vise, at det faktisk er mere end 50).

Til sammenligning kan det i øvrigt oplyses, at en almindelig t-shirt ca. har en UPF værdi på 10 – det er jo ikke meget.