Soltøj – tøj med solfaktor

Soltøj er en forholdsvis ny form for tøj. Det stammer oprindeligt fra Australien, hvor man så et stigende problem med hudkræft og modermærkekræft. Det førte naturligvis til, at man begyndte at undersøge årsagen. Det viste sig, at australierne solbader rigtigt meget – og generelt tilbringer megen tid ude i solen. Derfor satte man mere fokus på, at australierne skulle passe på ude i solen

Soltøj skabes

Det førte til at smarte folk opfandt soltøjet. Soltøj er tøj (ofte i form af badetøj og våddragt-lignende tøj), der bl.a. er vævet tættere, og derved blokerer for solens skadelige stråler. Det første soltøj, der blev lavet var – som nævnt tidligere – primært badetøj og tøj til børn. Men i dag ser man mange flere former for soltøj. Således er meget af det nye løbetøj og golftøj i USA også soltøj – og mon ikke vi vil se meget mere soltøj i de kommende år. I Danmark (og det meste af resten af verden), ser nemlig samme tendens, som man gjorde i Australien; stigende tilfælde af hudkræft og modermærkekræft.

Andre sider om sol og soltøj

Her i Danmark står Kræftens Bekæmpelse bag et par gode websites. På uvindex.dk kan du blive tilmeldt en service og få en sms eller mail, når uv-indexet er over 3. Der udover har de siden Skru ned for solen, hvor du kan læse gode råd om, hvordan du skal være sikker i solen.

Her kan du læse om gode solråd til rejsen.

På Netdoktor kan du læse om at beskytte dine børn mod solen.

Faktorfobi kan du købe soltøj til dine børn. Det er bl.a. blevet meget populært at købe soltøj til sin baby.

På Wikipedia er der en engelsk-sproget side om soltøj

På med soltøj og solcreme og så ud og nyd det gode vejr ;o)

Hvad er UPF?

UPF i forbindelse med soltøj er et tal, der angiver, hvor megen beskyttelse, der er i tøjet. Hvis tøjet angiver UPF 50+ (hvilket det meste danske soltøj har), så betyder det, at det beskytter mod 98% af solens skadelige stråler – og det er jo pænt meget.